Traveler – A botrányos magyar premier

 
Beküldte: tess 2008 June 18, 8:01-kor a(z) Elvagyunk,Magyar hírek témába.

Tegnap megtörtént a csoda és hosszú idő után ismét a tv közelébe merészkedtem. Az ok a Traveler hazai premierje volt, ami hajdanán nagy kedvencem volt. Már csak azért is mivel “high concept” sucker vagyok, meg hát a Pilot-ot az a David Nutter rendezte, akinek a mérlege több mint impozáns az utóbbi években. A minőség változó volt, de mindenképp javuló tendenciát mutatott. A sztori lebilincselő volt, de a sorozatot istenigazából a lüktető feszültség adta el. Alig volt üresjárat, aminek hála végig adrenalin tócsában lubickolhattunk. A rész végi pofás cliffhangerek meg egyszerűen magukkal hozták a folytatást. A kritika megoszlott perze, csakúgy mint a nézők kitartása is, de összességében megérte végigülni azt az alig két hónapot.

Na ezt a koncepciót szedte elő az RTL Klub és tolta az arcunkba a nyári menetrend értelmében. Már a marketing világossá tette számomra, hogy a csatorna nem tervez hosszútávra. Elég csak megnézni a csapnivaló promot, a borzalmas címet és persze a time slotot. Most komolyan, ki az a beteg ember, aki egy 8 részes sorozattal veszi be a kedd esti 9 órás slotot? Az elenfelek stílusosan az EB az MTV-n, valamint a ratyi B-filmek a TV2-n. Az eredmény szerintem tiszta sor, bár nem esküdnék meg rá. A nagy probléma viszont mégsem itt van, hanem a hozzáállásban.

A Traveler helye tipikusan a hétvégi délutáni slotban lenne. Ehelyett simán bedobták a nagyvízbe, mert pár hazai okoskának gondolom leeset pár nívósabb név a Pilot láttán. Ez éppen olyan veszett ügy, mintha mondjuk a Veritas, the Quest menne ebben az időpontban. Na de hagyjuk is ezt a részt. Térjünk ki inkább a borzalmas szinkronra. A szereplők ugye egytől-egyig fiatal tehetséges arcok, akik jobbára mellékszerepekben villogtak eddig. Matthew Borner (Tru Calling), Logan Marshall-Green (The O.C., 24) és Aaron Stanford (X-Men filmek, Third Watch) tökéletes választások voltak a szerepekre, mivel tényleg elhisszük nekik, hogy egyetemisták, meg amolyan gyermekded baba arcuk is van hozzá. De amikor kb. ezen a hangon is szólalnak meg, hát az már tényleg csúcs volt. A magyar verzióban úgy jött át az egész, mintha pár túlkoros 16 éves kölök futkározik hátizsákkal a kormány elől. Pedig nem erre megy ki a játék kérem. Ez persze megítélés kérdése, de amikor Will megszólalt azt hittem lefos a víz. Ilyen szörnyű szinkronhangot az életben nem hallottam.

No, de no problemo, majd Nutter mester feledteti velünk mindezt, legalábbis ezt gondoltam. A feszültség itt is adott volt, de valahogy mégsem jött át annyira, mint anno. És ekkor jött az újabb pofon. Az RTL ugyanis olyan csapnivalóan vág, mint a TV2 5 évvel ezelőtt. Tökéletes példáját megmutatva a hazai kereskedelmi tv töketlenkedésének és a nézők anyázásának. Ha nem lennék sorozatfüggő és lenne vagy 50 kábel csatornám tuti elkapcsoltam volna. Így szétkúrni egy remekbeszabott jelenetet azért tényleg tehetség és IQ kérdése. A finálé hirtelen lekeverése és a következő program felvezetése pedig megadta a kellő löketett, hogy újabb pár évig ne nézzek tv-t.

Összességében tehát az RTL megmutatta, miként kell egy jó, ám de mellőzött sorozatból egy közepesnek alig mondható egynyári produkciót barkácsolni. A csatorna nem titkolta egy percig sem, hogy rövidtávra tervez, szóval én nem lepődnék meg, ha az esetleges gyér mutatóknak hála levennék a sorozatot. De aztán ne legyen igazam, de azért ez mégis csak szánalmas próbálkozás volt.


free web stats