Person of Interest – 12. epizódja a 3. évadnak

 
Beküldte: Kanyecc 2014 January 13, 1:33-kor a(z) Person of Interest témába.

Végre folytatódott a jelenlegi akciókirályt. Minden elképedek a Choice’s Awards-ök eredményein, amikor a PoI sehol sincs a legjobb akció kategóriában. Nincs szemük a jenkinek vagy csak nem látnak az orruktól? A sorozat immáron olyan magasságokban jár, ahonnan nagyot lehet zuhanni. Talán ettől az érzéstől véltem kicsit lomhá(bb)nak az epizód menetét. Az égadta világon nem volt sok probléma vele. Csak hát… az a fránya félelem, mégis el tudja rontani az ember kedvét a nézése közben, amit az részvégén lévő cliffhanger tesz a helyére. Oké, ismét egy korrekt – de már nem zseniális – folytatást tudhatok magam mögött.

Több kószagondolat tartott terrorba az Aletheria című epizód nézése közben. Ugye a Banshee-t hozom éppen szintre, ahol nagyszerű a képi világ, ezért árgus szemmel figyeltem, hátha valami minőségi fotótémán fenn akad a szemem, de nem. Most teljesen máson volt a hangsúly, itt háttérbe szorultak az ilyen szépségek, mint ahogy a zenei kíséret is – inkább a főszál került előtérbe, lényegében teljesen jogosan. Azért had elégedetlenkedjek, ennél nagyobb problémám sose legyen vele. A másik gondolat, hogy a PoI-nél a készítők mikor érik el a csúcspontot. Sorra döntik meg az egyéni rekordjaikat az írók, elhalmoznak minden földi jóval, de már annyira érik egy visszaesés, amire senki se lesz az adott pillanatban felkészülve. Sajnos muszáj még egyszer kitérnem erre, mert most éreztem először azt, hogy talán megtorpantak kicsit. Hozták a vártat, de nem sikerült a „felül licit”.

A többit a tovább mögött folytatom spoilerekkel!

 

Kétségtelenül a Root vitte ismételten a részt a hátán. Az, amit vele művelnek félelmetesen jó. Szó szerint olyan a karakter, mint egy tisztogató sorozatgyilkos: ha van valami elvarratlan ügy, annak a végére odabiggyeszti a pontot és lezárja – mindörökre. A Gép ragaszkodását mondjuk nem értem. Kezében a döntés, azt csinálhatna az emberiséggel, amit akarna, erre védelmez egy olyan nőt, akit talán nem kéne, mert minden harmadik jelenetbe az jön le, hogy ez kettyós baszki, vagy legalábbis nincs ki a négy kereke, mióta megkapta a várva várt ajándékát.

A másik szép dolog, az maga Shaw. Ismét bebizonyította, hogy nem kell ide John, megvannak nélküle is. Azért a zárójelenetre visszahozták, mert szorult a hurok. Teljesen feleslegesnek éreztem azt a jelenetsort, hiszen azért mélyen, ott legbelül tudtuk, hogy a csapat épségben távozik a bankból, valami csavarral pedig sokkolni fognak az utolsó percekben. Térjünk is rá arra a csavarra, hiszen ugyanazzal a trükkel verték át a csapatot, amivel az előző részben. Kétszer ugyanazt sütötték el az írók, és erre talán egy harmadiknál se gondolnánk, annyira jól nyúlnak az ilyenekhez.

Kezd kicsit elmenni az egész sci-fi felhozatalba. Szerencsére még csak számítógépekről beszélünk, amik vannak az éterben, de elgondolkodok azon, hogy az 5-6. évadban mit fognak majd csinálni a megmentők. A harmadik évadban kezdenek eltűnni a random részek, ami jó, és teljesen jól hozzák be az új szálakat is, de meddig tudják ezt a minőségrovása nélkül csinálni. Tényleg kicsit úgy érzem, mint ha egy akció köntösbe öltöztetett Lost-ot néznék, ami meg tud folyamatosan újulni azzal, hogy egy aprócska rejtéllyel folyamatosan leülteti a nézőket, mely mellé hoz be másik 4-et, amivel erről az egyről elvonja a figyelmet, aztán amikor elkezdenek lezáródni utóbbiak hirtelen adnak egy részleges választ előbbire fókuszálva – majd kezdik mindezt elölről, valami félelmetesen jó módon.

Visszakanyarodva John-hoz… Ti nem érzitek úgy, mint ha azt a karaktert kapnánk, amit láthattunk a Pilot-nál? Most újra a mélypontra került. Valószínűleg vissza fog kerülni csapat főarcai közé, de ügyesen háttérbe szorítják az írók adván némi teret az eddig háttérben lévőknek. Mellesleg/jelenleg Fusco is érdekesebb és nézőbarátabb arc.

Lényeg a lényeg, hogy a PoI visszatérő része remekül feloldotta a midseason finálé cliffhangerét. Szerintem elteszem most egy kis időre, mert darálva azért jobban adják magukat a részek, de aztán a fene tudja. Ez valamiért annyira nem tetszett, hiába volt rengeteg jó pillanata, az összképet valamiért a két szövetség – akik a gépet akarják mindenképpen – elrontotta.

This entry has a rating of 3.5

free web stats