Banshee – Kezdett a 2. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2014 January 16, 22:16-kor a(z) Banshee témába.

Terveztem írni a Banshee első évadjáról egy hosszabb cikket, de abbamaradt…, és végül elmaradt. Helyette inkább leültem a folytatás elé, hiszen az eléggé pörgős széria korrekt módon fejeződött be. Mielőtt a folytatásra rátérnék, pár gondolatot meg szeretnék osztani veletek, amik kikívánkoznak belőlem. (Ezek főként az előző szériára orientálódnak, ha valaki nem kíváncsi rájuk, akkor bátran görgessen a következő kép alatti szövegrészre.)

Egyrészt az, hogy a Cinemax egyre közelebb kezd kerülni a szívemhez. Nem csak azért, mert ráállt az erotikus és akció tartalmak szállítására, hanem egy új szintre emeli mindezt. Nyugi, ők se fogják megreformálni a szexjeleneteiket – ott a Showtime és a Masters of Sex a király. Helyette szállítanak egy sornyit főhősünkkel. Tisztára, mint ha Hank Moody-t látnánk egy másabb környezetbe ültetve, csak neki kevésbe állna jól ez a sheriff szerepkör. Manapság úgy érzem, csak egy a szűk műfaj tud teljesen kikapcsolni. Lásd: Person of Interest néha úgy fel tud pörgetni, hogy kimennék a közeli parkba futni egy kört, hogy visszatérjen a rendes ritmusom.

Sok jót olvastam a Banshee-ről. Az elején azért hanyagoltam, mert kiesett a pirításból és a látókörömből. Életem legjobb akciósorozatát láttam? Nem! A PoI továbbra is a dobogó legfelső fokán, viszont a Cinemax üdvöskéjénél éreztem azt először, hogy végre valahol próbálják szorongatni a CBS visszatérőjét. Pláne egy olyan adón, ahol a pasik vannak fókuszban, nem pedig az idősebb korosztály.

Már az elején szeretném leszögezni, hogy totálisan hullámzó első évadot szállítottak a készítők. Volt 3 epizód, ami kifejezetten tetszett. Ezek hagyták a legnagyobb mélynyomot, amikre az ember egy hónappal a nézését követően is emlékszik. Az egyik ilyen epizód az volt, amikor az albínó sittes fószer basztata főhősünket. A másik a motoros bandához kapcsolódó, mivel egyből egy Sons of Anarchy-érzet kapott el. A harmadikat pedig az évadzáró szállította. A többi részt úgy tudnám leírni, hogy elmentek. Nem voltak rosszak, mindig arra fókuszáltak, amire kellett, de istenigazából csak szimplán jónak mondanám őket, míg azt a hármat, amit felemlegettem kitűnőnek.

Másrészt, amit ki kell hangsúlyoznom az a nagyszerű fényképezés. Az operatőrök annyi jó kameraállással dolgoztak, annyi jó print screent csinálta, mint annak idején a Hannibalról. Le a kalappal, mert megint egy olyan újoncot sikerült érinteniük, ami kimagaslott valamiben a 2013/14-es idényben.

No, de hol tartunk most? A Banshee a 2. évad kezdésénél mintha kapott volna egy reboot-ot. Az első perceiben számonkéréssel emlékeztek vissza az elmúlt széria utolsó részeinek történéseire, ami azért egy jó ötlet, mert az új nézőket le lehet ültetni. Érteni fogják, hogy ki-kicsoda, mennyire vállalt be a balhéból és mire is ment ki az valójában. Itt mutatkozik be Zeljko Ivanek. Mesteri alakítást nyújt a vizsgálatra kihelyezett FBI-ügynök személyében, aki eléggé életromboló életmódot él, de a cél érdekében mindent megtesz, akár tanúkat befolyásol; valamint szemet huny olyan hazugságok felett, amiknél egy becsületes rend tisztviselő nem tenne.

A kezdés másik két színészéről se feledkezzünk el. Ott van Odette Yustman, aki szép számmal fog meglepetést okozni, már előre érzem, mert egy tökös női karakter szerepében tűnik fel. Ezen kívül Lili Simmons karaktere is átformálóban. Nagyon kíváncsi leszek, egy a mostani etap alatt mennyit változik a jelleme, a nézete, illetve mennyire lesz elkötelezett követője Proctor-nak.

Végre együtt a nagy csapat. Kapunk egy olyan epizódszálat, amivel a készítők kacsintgatnak a Banshee: Originals irányába, azaz, hogyan is nézett ki annak idején a zsákmányszerző hadjárat. Személy szerint élveztem, eléggé egyedi módú rablást visznek véghez, bár a mai napon nem értem, hogyan lehet egy furgonnal lükvercbe utolérni egy menekülő járművet, de ezt ők tudják. Maradjunk a képzeletnél.

Most is lehet dicsérni a képért felelős illetőket, mert nagyszerű pillanatokkal tették szebbé az estémet, gondolok itt a fentebb látható leányzó szép idomaira. Látjátok, nem kell állandóan pucér jelenetekkel etetni a népet, néha az erotika nagyobbat nyom a latba.

Az előző széria megannyi cliffhangerét sikeresen elvarrták a készítők. Tiszta lappal indul a 2 második évad. Lehet az új nézőknek becsatlakozni, de még azoknak is, akiknek nincs idejük a pótlásra, mert tényleg simán szintrehoznak az epizód első harmadával, a másodikkal belevisznek minket a régi szép időkbe, a harmadikkal pedig egy újabb korszakot nyitnak. Szerintem a kezdést jól összerakták, még ha kicsit unalmas is volt.

Maradni maradok, de szigorúan csak az évad felénél fogok visszaköszönni. Hetibe egyszerűen nem tudnék kielégülni a tartalommal.

This entry has a rating of 3.5

free web stats