Swingtown – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: tess 2008 June 19, 17:48-kor a(z) 2007/08 sorozatai,Pilot,Swingtown témába.


Premier: 2008/6/5
Írta: Mike Kelley
Rendezte: Alan Poul

A Miller házaspár Susan és Bruce valamint a két gyermekük elköltöznek régi otthonukból a pár sarokkal odébb lévő nívósabb környékre. A szomszédos család Decker-ék rögvest rájuk is vetik magukat és megpróbálják beszervezni az újdonsült szomszédokat egy kis swinger partyba…

Megjegyzés: Amint látjátok a történet nem nagy eresztés, de érzésem szerint itt most nem erre ment ki a játék. Mike Kelley creator, akinek a nevéhez többek közt olyan sorozatok fűződnek, mint a Jericho, a The O.C., vagy a Providence egyfajta időutazásra invitálja a nézőtt. A Pilot ugyanis csak úgy árasztotta magából a retro feelinget, az egész fullosan olyan volt, mintha tényleg a ’70-es években járnánk. A környék, az autók, a ruhák és persze a zene egytől-egyig csak fokozta az időutazás élményét. Sőt azt kell mondjam még a nők is. Egyszerűen nem látni benne eyecandyt, inkább csak azokat a természetes szépségeket. A legnagyobb jelenet pl. amikor Lauire egyszerűen levetkőzik és elmegy fürödni. Nem túl szép látvány tudom, de hát ez volt régen. Mondjuk én ’80-as évek soft pornóval átitatott horrorjain nevelkedtem, szóval értettem a célzást, de sajnos be kell ismernem azokban a B-filmekben tényleg jobb nők voltak. 

Ha már ennyire szóbakerültek a szereplők akkor érdemes róluk is pár szót ejteni. Nem mondom, hogy túlzottan megerőltették magukat a játékban, de azért hozták a köztes formát. Meg amúgy is jó volt látni pár rég látott arcot. Köztük mindjárt az első Grant Show, aki a Point Pleasant óta nagy kedvencem. Aztán ott van még Molly Parker is, akit a Deadwood óta nem igazán láthattunk. Ugyancsak ez vonatkozik Lana Parrillara is, aki a Windfall csúfos bukása óta nem kapott érdemleges szerepet. Végezetül pedig említsük meg Jack Davenportot (Coupling) is, akit a készítőknek olyan faszán sikerült átalakítaniuk, hogy folyamatosan tévesztettem a Smallvilles John Schneiderrel. Vicces tudom, de tényleg mintha ikrek lennének.

Az egész sorozat pozitívuma viszont csak idáig tartott. A nem túl combos történet gyorsan magával hozta az üresjáratokat, melyek többsége a gyerekek szerepeltetésénél csúcsosodott ki. Tudom én, hogy a Pilotban nem jut mindenre idő, de itt a gyerekek sztoriára egy perc sem jutott. Értelmetlen egyveleg volt az övék, amit bevallom nem is értem miért erőltették. Ez egyébként tipikus hibája a suburban dráma szériáknak. Gondoljunk csak a Meadowlandsra vagy Durham Countyra. Kegyetlen jó volt a hangulat mindegyiknél, de a sok üresjárat folyton közbeszólt. De ha már itt tartunk akkor a felnőtteknél sem jobb a helyzett. A ’70-es évek szexuális forradalomja és a swinger jellenség tipikusan nem illik bele az országos tv-k programjába. A nyúgdíjas adó CBS profiljába meg pláne. A szex mint olyan kimerült pár zörejben és sejtetős vágóképben. Ez pedig így kevés! Sőt, ha jobban bele gondolok a szex, mint szó elő sem fordult egész rész alatt. Meredek, nem meredek, de ennek a sorozatnak tipikusan valamelyik kábel adón lenne a helye. Mondjuk a Showtime tökéletes választás is lenne!

Így viszont sajnos a Swingtown előbb vagy utóbb, de elmerül a sülyestőben. Kár érte, hisz a téma tényleg eredeti, csak hát a megvalósítás, az országos tv-re jellemző szigorú szabályok és a gyér történeti egység hamar képes kikezdeni a legfanatikusabb retro bolond kitartását is. Igazán szerethető karakterek és színészek sincsenek benne és ha jobban belegondolok, akkor ezek a rikító ingek is irritáltak. Vagyis pár részig a retro feeling még eladja a sorozatot, de a folytatásra semmi esélye. Örüljünk tehát, ha megéri az első évadot, mert ebből 2. tuti nem lesz. Bár azt kitudja, mivel a CBS nyúgdíjas adó és ezt a titulist a célközönsége miatt kapta, akik meg ugye a ’70-es években voltak fiatalok. Szóval lehet pár vén amerikai örömmel elmereng a dicső fiatalságon, amikor szívtak és basztak egész nap. Bár kétlem, hogy ez a hatalmas embertömeg megmentené a szériát.

This entry has a rating of 2

free web stats