Once Upon a Time in Wonderland – 8 epizód távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2014 January 29, 21:54-kor a(z) Once Upon a Time in Wonderland témába.

Felzárkóztam az egyik kedvenc őszi sorozatommal, a Once Upon a Time in Wonderland-del. „Ez se normális, ha ilyen kijelentést tesz!” – merülhet fel többeteknél. A CGI-t leszámítva élvezhető újonc, a kikapcsolódást tudja szállítani. Fura, mert az anyasorozattal egyáltalán nem szimpatizálok. Annyira nem, hogy nyomon se követem. Pontosan ezért egy másfajta írást kaptok, nincs keresztbe fikázás; nincs sóvárgás, ha már spin-offja egyik a másiknak, miért maradnak ki a crossoverek. Én se tudom, de akit csak Alice élete és sorsa érdekel, azt teljesen hidegen fogja hagyni ez a tény. Messze van március, erre tudok jelenleg gondolni, mert remek midseason finálét kaptunk.

Az OUaTiW-nél az írók az epizódvégi cliffhanger-re építenek a legtöbbet. Nem egyszer olyan infót szivárogtatnak ki, amikkel rákényszerítenek minket a folytatásra. Kicsit a Lost-ra emlékeztetnek, hiszen ha végig is aludtunk a részt, akkor is úgy felspannolnak az utolsó 1 percben, hogy simán rákattintunk a folytatásra. Ez az egyik erőssége, ha már ezt emeltem ki.

A másik erősége az a leírhatatlan tényező, ami megjelenik mind a Betrayal-nél, mind a Reign-nél. Egyik se kimagasló dráma, mégis közel állnak a szívemhez. Mindegyiknél a karakterekkel vettek meg. Nem a zseniális alakításokkal, mert van hova fejlődni. Nem is a sok klisével, amik felfedezhetők bennük. Inkább a guilty pleasure. Egyszerűen tetszik. Leírhatatlan, megindokolhatatlan az, amit a nézése közben átélek, de bejön. És ez már elég, hogy működjön a néző-sorozatok közötti kémia. Márpedig nálam összejött mindháromnál attól függetlenül, hogy egyik se egy fan-favourite sorozat. Mellesleg valószínűleg mindegyik kaszát is fog kapni.

Vannak hiányosságok is. Elképzelésem sincs, mit akarnak kihozni a következő 5 részből, ami hátra van az évadból. Valószínűleg valami happy end-del kell számolni, Jaffar megbűnhődik, az igaz szerelem pedig bimbózik. Most kell dobálóznom a gagyi CGI-jal, mert a hitvány jelző a legméltóbb Vörös királynő palotájának és az azt körül ölelő labirintus-birtokának megjelenítésére. Semmit se változott az elmúlt 8 epizód alatt, meghagyták olyan rossznak. Holott azért van pénz ölve abba a fene vizuálizációba, gondoljunk csak a Nyúlra vagy a Hernyóra. Mindegyik – szerintem – eltalált minőségű.

Minden epizódban kapjunk a két szálon futó cselekményt, mellyel a karakter múltjából kapunk információkat. Az Alice-hez kapcsolódók szimplán snasszok. Mindegyik a nézeteihez és a szerelméhez kötődnek. A legérdekesebb talán Jaffar felcseperedése. Imádom. Van olyan érdekes karakter, mint Sayid. Szépen sorjában kapjuk a válaszokat, hogy az egyes emberek miként tűntek fel a múltjába. Pl.: fény derül a másik fogvatartott kilétére; vagy arra, hogy valójában milyen szoros a kötődése a botjához. Anastasia kettőjük között foglal helyet. Kíváncsi lennék, miként tett szert varázsképességére, illetve hogyan is akarja a világa felett átvenni a hatalmat? – a legtöbb kérdést hozzá címezném, mert sokkal rejtélyesebb, mint a fekete mágiával foglalkozó „szövetségese”.

Megígértem, hogy nem fogok az anyasorozattal dobálózni, de egy gondolat erejére mégis ki kell rá térnem. Ti elgondolkodtatok már azon, hogy mikor is játszódik a történet. És hogy a OUaT világa az ugyanaz vagy eltérő, mint amit a OUaTiW-ben láthatunk? Csak azért kérdem, mert elvileg ki kellene egymást egészíteniük. Ezzel szemben úgy vettem észre, hogy a testvérsorozatban teljesen önálló életre kelt, s ezzel hátat fordít az eredetinek. Nem igazán akar crossoverezni, vagy elhinteni olyan részleteket, amik hozzákapcsolódnának hozzá; esetleg egy nem várt vagy éppenséggel bekövetkezett dologra utalna.

A legfeszesebb tempót az 1×08-as rész szállította. Érezték az írók, hogy most kell nagyot alkotni, mert a visszatérésig sokat kell aludni. Olyan rész végi cliffhangert kaptam, amire nem számítottam. Fura lesz kimondani, de most az egyszer megleptek a sorozatban. Ez félsiker, hiszen egy jó dolog, egy rosszat szül, amit meg is kaptunk. Van egy olyan érzésem, hogy most kerül istenesen előtérbe a Vörös királynő és a szavahihetősége. A főhősök (Alice és Cyrus) múltbéli kalandozásai kicsit rombolták a minőséget, mert továbbra is feleslegesnek tartom a két idősíkra orientáló nyáladzásukat. Józan határok között lehet művelni, de ők már túl vannak ezen.

Mit várok a folytatástól? A CGI-ba már belenyugodtam. A környezetre nem költenek, meghagyják gagyinak, viszont kárpótolnak azok a különös teremtmények, amik Csodaországot képviselik. A Fehér nyúl kidolgozottságát továbbra is szépnek tartom. Van esély rá, hogy most rátesznek egy lapáttal. A kocka fordult, nagyon jó irányba, s ez elég számomra.

Szinte 100% a kaszának a bekövetkezte. Teljesen úgy állok hozzá, mint Alice Cyrus megtalálásához: tudom, hogy a végére megkapjuk a happy end-et, azaz a szerelmes pár(ok) összejön(nek) és boldogan él(nek), illetve  gonosz elnyeri méltó bűnhődését. Nem lesz egyszerű mindezt kivitelezni, mert nekem az jött le, hogy Jaffar egy baromi erős fekete mágus. Bármikor el tudná dönteni a sakkjátszmát, még se teszi, mert ódzkodik valamitől. Van egy gyengepontja, amiről eddig senkinek se beszélt, valószínűleg erre fog fény derülni a következő részekben. Március 6-ig tehát pihenő, utána pedig jöhet a végső hajrá.

This entry has a rating of 3

free web stats