Rég volt, de nem hős: The Triangle

 
Beküldte: Kanyecc 2008 June 21, 17:12-kor a(z) Rég volt témába.

Már egy hete bennem érlelődik a sorozat kritikája. Ezen a meleg hétvégén szerencsére nincs sok dolgom, így bele vethetem magam a lemaradások pótlásába. Mint már reggel írtam, jelentős unaired pilot had érte el a világ p2p oldalait, melyekre most fittyet sem hánynék, hiszen egészen 2005 decemberéig utaznék vissza, mikor is debütált a Sci-Fi Channel év végi minisorozata, a címben említett The Triangle.

Előzmény: Az amerikai kábelcsatorna minden év – általában – végén meglepi a műfaj kedvelőit egy remek minisorozattal. Az elmúlt évek tapasztalatai a következőt mutatták: The Triangle (2005-ben) lenn, The Lost Room (2006-ben) fenn, Tin Man (2007-ben) lenn. Tehát ahogy elnézzük: évenkénti hullámhegy-hullámvölgy járja át az újabb koncepciókat. (Ezekre alapozván 2008-ban nagy durranásban lesz részünk. Úgy legyen.) Na, de térjünk vissza hozzá. Mindenki nagy csalódására, tényleg beigazolódott részemről is a bukása. Hol ott a sztori ígéretesnek indult, a szereplőket remekül castingolták össze és a készítőkre sem lehetett sok rossz szavunk.

Ha már szóba esett az alapkoncepció, akkor jöjjenek a tények: A minisorozat a Bermuda-háromszög rejtélyét dolgozta fel. A három másfélórás epizódból a végén nagy kormányzati összeesküvés képe rajzolódik ki, melynek lesz sok előzménye. Eric Benirall milliárdos vénróka(San Neill) felfogadja a világ legörültebb tudósait, kutatóit, hogy fejtség meg mi történik/folyik a háromszögben; miért tűnnek el a hajói heti/havi rendszerességgel. Hazugságok, persze mindig vannak, amit még a csapat felbélelésekkor nem tudunk. (Eric előtt mindig megjelenik testvére, aki áldozata lett a különös természeti micsodának.) Ahogy csapatunk egyre előrébb jut a nyomozásban feltűnnek a kormány emberei. Ekkor már lehet sejteni, nem a természet űz az emberekkel viccet, hanem valami közünk nekünk – embereknek – is van ehhez. A legjobb poénokat, persze megtartanám azoknak, akik még nem látták, azaz hogyan kerül képbe 1940-es évek, stb.


Azt az elején elfelejtettem megemlíteni, hogy háromszor kezdtem bele a felvezető részbe, mivel mindig bealudtam rajta. (Sőt a harmadik alkalomból majdnem negyedik lett, ha nem kapok egy hívást otthonról.) Nehezen indul be. Az első 10 perc sejtetősre sikerült. Egy bálnavadász hajó, hipp-hopp eltűnik. (Ne beszéljünk a megvalósításáról, mert egyszerűen borzalmasra sikerült. Fogjuk fel az alacsony költségvetésnek és ne térjünk vissza erre a részlegre.) Ééés a szemtanúk többsége meghalt, kivéve egyet. Érdekességként emelném ki: inkább mellékszereplőként fogjuk ez utóbbit viszontlátni. Tehát kaptunk egy dögunalmas pilot részt, amit követően elgondolkozhattunk: Folytassuk vagy töröljük. Folytattam, mert az előzetese piszkosul jóra sikerült.

Mint már mondtam, nem volt gond a szerepgárdával. Ott volt Sam Neill, aki megannyi remek filmben szerepelt (Jurassic Park, Victory, The Dish), sőt a The Tudors első évadjában is megfordult. Catherine Bell-t se feledjük ki a sorból, a JAG ügyvédnőjét, avagy az Army Wives egyik katonafeleségét. Általam kevésbé ismert Michael E. Rodgers-et már inkább negatívumként éltem meg, ellenben Bruce Davison-t nem, akit a Knight Rider-remake-ben láthattuk az elmúlt időkben, valamint a Terminator: TSCC 1×08-as részében, mint vendégszereplő. A készítők között az a Craing R. Baxley volt ott, aki a Szupercsapatot erősítette. A sztori Dean Devlin nevéhez fűződik.

Megbukásról nem beszélhetünk, hiszen minisorozat sohasem bukott meg, viszont ennyire gyenge szériát még nem láttam. Ez legjobban Catherine Bell szereplésében mutatódik ki. Borzalmasan alakít, még szerencse, hogy vannak társai a kompenzálásra. Egy estét érdemes rászánni. Legalább ismereteink kibővülnek és megértjük, miért nevezzük a 2005-ös évet a minik mélypontjának és miért a 2006-osat a fellendülésének. Másrészről, hazánkban már nem egyszer volt premieren a TV2 műsorán.

Végezetül, némi promo anyag a jövő nemzedékének! (Feljebb ráleltek az előzetesek linkjére. És ha már ezt is végig néztétek, akkor jöhetnek az After party-s fotók.)


free web stats