The Tomorrow People – 12 epizód távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2014 February 11, 22:08-kor a(z) The Tomorrow People témába.

Úgy fest felkaroltam a Holnap Embereit. A gyenge kezdés, gyenge folytatást hozott, mégis levettem a polcról. Azóta megkapta a 22 epizódos kiegészítését. A The CW újoncai közül neki van a legrosszabb mutatója, de még mindig jobb, mint egy-két visszatérője. Ősszel már egyszer elkaszáltam. Az írók a töketlenséggel felkurták az agyam, ugyanezt a látványtervezőkre is ráhúzhatom, mert a CGI csak a „köddé válásból” állt. Azóta történetek előre haladások. Látom a megerősödését, viszont a tempót lassúnak vélem. Ezzel sokáig el fog húzódni, amivel a vesztébe rohan.

Végre nagyobb hangsúlyt kapott az átívelő történet. A heti ügyek próbálják úgy színesíteni, hogy valamiféle kapcsolat legyen Stephen apjához. Néha csak ragozza a srác a jövőképüket, néha pedig bónusz infókat rejtenek el, amitől szépen bimbózik a történet. Hogy mikorra fog teljessé érni a fater eljövetele, azt csak megtippelni tudnám: nem mostanság! Szerintem lesz egy olyan húzás, valamikor az évad harmadik negyedében, amikor ballul sül el a megmentésének missziója, azaz egy hajszálon múlik, hogy újra a halandók között legyen. – Amit most leírtam ez nem spoiler, inkább csak józan gondolkodásmód az írók agyával. Így kapnak is a nézők, meg nem is. Ha bejön, akkor megyek lottózni.

Rádöbbentek az írók, hogy John és Cara önmagában nem elég az életben maradáshoz. Kellenek visszatérő szereplők, különben mennek a levesbe. Lehetőleg olyanok, amikre odafigyelünk. Kapunk is. A legelső, és talán leghihetetlenebb húzás Felicity 2.0-át megtestesítő Irene (Laura Slade Wiggins), melynek feltűnésén nagyokat röhögtem. Nem azért, mert a kiscsajszi szimpatikus, hanem mert egy olyan karaktert hoztak be, ami kiköpött mása az Arrow-os computer zseninek, csak itt a kémiához és fizikához ért a legjobban, ami valljuk be hasznosabb egy 3T-s ötletnél. Ne feledkezzünk el Charlotte-ról (Madeleine Arthur) se, akit egy küldetés során vesznek be a csapatba, bár ezt a sémát ráhúzhatjuk Morgan-ra (Carly Pope).

A legjobb visszatérők mégis a rossz oldalon kapnak helyet. Ott van Aldus Crick (Nicholas Young), aki egy projekt kapcsán kap szerepet pár részre. Segítségével előrébb halad az átívelő. Most hirtelen nincs előttem, hogy Jedikiah felettesének mi a neve, de talán a legszínesebb, legsokoldalúbb karaktere a gonosz térfélnek. Vele lesz bőven baj (=sztori szempontból John-ék nyakát fogja szorongatni), tetszett is számos megmozdulása. Egyébként az egyik Alapító tagról van szó.

A Tomorrow People-nél már az életben maradás a tét. Nem csak a történetben lévő karakterek, hanem maga a sorozat is ezt éli meg. Ezért is fektetnek akkora hangsúlyt az átívelő történetnek a haladására. Az 1×06-os résztől szinte mindegyik epizód foglalkozik vele. Egyre többet tudunk meg. A csavarok persze minimálisak, sőt, milyen csavarok?! Ha vannak is, inkább felesleges köröknek tekinthetők. Ha nem lennének, akkor is ugyanott járnánk. Történt ugyanis, hogy Cara és John múltjából szét számmal kiderültek dolgok, amelyeket muszáj volt Holnap Emberei felé is közölni, ezért John helyére Cara került, azaz új vezető van, bár ezzel teljesen hazavágták a bunger életet. Másrészt, egyre zavaróbbak a képességgel bíró lent élő emberek, ugyanis látszik rajtuk a tétlenség. Egy összecsapásnál bármikor lenyomják őket. A lenti „húzzuk meg magunkat” élettől tisztára kiszolgáltatottak. Ezért is hoztak be számtalan visszatérőt, de velük az a baj, hogy túlságosan kevés időt kapnak. Még mindig a 3 fiatalon a hangsúly, pedig vannak érdekes karakterek.

Egyáltalán nem építkeznek a mellékszálakra. Oké, a múltba való kitekintések ezt akarnák megalapozni, de ne csak két-három karakteren keresztül kapjuk az infókat. Az lehet, hogy az Arrow-nél működik, mert ott csak egy főhős volt a szigeten, viszont itt más a felállás. Több szerepet adnák Morgan-nek és az Ultra Alapítójának. Két olyan arc, aki számtalanszor meg tudná lepni az embert. Megtették már egyszer, most jöhetne a folytatás.

Sok idegesítő dolog kap még mindig helyet. A legjobban a statisztáktól száll el az agyam. Nincs rendesen kiosztva, kinek mit kell csinálni. A bázison általában csak ülnek, állnak, fekszenek, semmi edzés, ennyi erővel akár ott se kéne lenniük. A CGI-ra is nyomathatnának némi fejlődést. Szerencsére a térugrások mellett feltűntek egyéb képességek, de összességében itt érzem a büdzsének a meghúzását. Ugyanazokat a harci szitukat ismétlik minden részben. Annyi változással, hogy a közelharcra rámentek, amibe meg nem kell látványosság. Chuck Norris már letette az asztalra mindezt, csak ugyanazt kell elénk tárni.

A célt látom! Újra a Holnap Emberei között akarják tudni Stephen apját. Az odavezető út csak most kezd bonyolódni. Egyre több infó, egyre több falat húz a megoldás elé. Sajnos mindebből azt kell levonnom, hogy a 22. epizódra biztosan nem oldódik meg a főszál. Holott lehetne folytatni simán a főhősünk apjával a harcot.

Még a végére pár idegesítő tényt had említsek. Jedikiah hatalmasat csökkent a szememben. 5-6 epizód után akkor lejmenet alakult ki. Nem is értem, hogyan lehet az egyik vezetője az Ultrának. Cara szintén átesik egy karakterválságon. Ezt mondjuk az írók írták rá, ettől függetlenül a leadott 12 epizód alatt 7-nél legalább úgy éreztem, hogy nincs értelme a bájoskodásának. Jah, és Stephen-t már igazán megemberelném. Állandóan megesik mindenkin a szíve. Ha ennyi idő alatt se esik le gyengesége a vezetőségnél, akkor basszus olyan vakok, hogy a pusztulásuk kőbe vésett. A karakterek többsége oltárian buta. – ennyi az üzenetem az írószoba felé. És miért kell ezt erőltetni?

Összegzek, mert nem lesz jobb a szitu. Buszon, a népet kizárva az életedből kellemes idő eltöltésként szolgál a TTP. Minimális minőségjavulás az átívelő szál aktivizálása és a néhány visszatérő karakter behozása által jelentkezett, de messze a jótól. Maradok, ha már a felét megnéztem, de a legközelebbi beköszönő majd április tájt lesz. Előbb biztosan nem, annyira nem kötött le.

Utószó: az eddig legjobb rész az 1×10-es volt.

This entry has a rating of 2.5

free web stats