Hannibal – Kezdett a 2. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2014 February 27, 20:06-kor a(z) Hannibal témába.

Kétségtelenül a kritikusok egyik kedvenc sorozata volt a Hannibal 2013-ban. Millióegy nagyszerű print screen látott napvilágot a részekből, melyek a zseniális fotózást dicsőítették. Azóta talán mindannyian nagyobb odafigyelést fordítunk az operatőrök munkájára. (Jelenlegi nagy riválisa az HBO-s True Detective lehet, ami jócskán feladja a leckét.) Gyorsan és remek dialógokkal reppent el az előző 13 epizód, ami fel is adta a leckét Bryan Fuller-nek, de ha ezt az akadályt nem tudja remekül fogadni, akkor talán nincs helye az élők között Hannibal Lecter történetének. Nyugi, erről szó sincs, a második évad kezdése ott folytatódik, ahol a nézők hoppon maradtak.

Az AXN jóvoltából a 2×01-02-es részeket láttam. A várakozás nem volt akkora részemről, mint amekkorát bárki is várt volna. Úgy voltam vele: „Na most mutasd meg mit tudsz!”. Számítottam arra, hogy egy borongósabb hangulatú évadkezdést kapunk, ahol a történteket próbálják egy merész esettel elfedni. Ez a tipp bejött, ezért a kezdés kicsit erőltetettnek érződött. Mindenki rá volt hangoltatva a cliffhanger feloldására, hogy majd Will Graham élete jobb útra fordul, de azzal csak borították volna azt a nagyszerűséget, amit megszokhattunk a Hannibalnál. Helyette előálltak egy kényszerhelyzettel: azaz abból építkeztek, amijük van. Nem akartak menyből jött fénnyel (=csodával) megoldani semmit, illetve olyan szőrszálhasogató húzásokat bedobni, amiktől romlana az összkép. Felírták szépen egy lapra, melyik bábujuk hol helyezkedik és annak fényében lépték meg a következő lépéseiket. Hagyták, had sodródjon mindenki az árral. Abból baj úgy se lehet.

Bevallom, a 2×02-es rész sokat mentett. Túlságosan érződött a(z évad)kezdésen, hogy az írók a nézőknek – abból is a kritikusabb félének – akarnak megfelelni minden szempontból. Számtalan párbeszédet láthatunk Lecter-rel és Graham-mel, egyelőre külön vizeken. Kicsit magyarázkodósnak éreztem, mint ha az előző év során megszerzett önállóságot és belevalóságot a szünettel elvesztették volna. Kellett 40 perc, de magára talált a történet, persze ehhez az a különös eset is sokat nyomot a latba. Nélküle csak vergődött volna, mint Graham halacska Lecter akváriumában. Egy kétepizódos üggyel fogunk találkozni, amit csak azért lett ilyen terjedelmű, mert későn kezdtek bele a toporzékolás miatt, viszont a megvalósítás, az ötletes elképzelés magáért beszélt. Lenyűgöztek bakker.

Ismét kitettek magukért a rendezők is a képi világgal. Még mindig az egyik legerősebb pillére a sorozatnak. Nem feltétlenül az ételek készítésének montázsaira gondolok, hiszen egyre nagyobb hangsúlyba kerülnek a timescape-ek. (Vagy eddig is ennyi volt?) Azok valós hossza eléggé változó, hiszen olykor látszik, hogy csak pár perces időmúlást látunk, hiába szeretnék azt többnek éreztetni. Ettől függetlenül különösen nagy odafigyelést kapott ez a megvalósítás. Természetesen Hannibal konyhája se hiányozhatott a kezdésből, valamint a nagyszerű gasztronómiai utazások se, amelyek igen íncsiklandozó húsfajtákra hívták fel a figyelmünket. („Csak nehogy lába kelljen bármelyik finomságnak.”)

Az évadkezdés egyik meghatározó karakterét Gillian Anderson alakítja, aki Dr. Bedelia Du Maurier-nek kölcsönöz egy nagyszerű szerepkört. Ő alakítja Hannibal pszichológusát, akinek egy sorsfordító döntést kell meghoznia, mert lelke már nem bír el több nyomást, amire páciense ráerőlteti. Tudjátok, csúnya dolog az orvosi titoktartás, főleg ha rosszoldalt szolgálunk a hallgatással. Számtalan jobbnál jobb párbeszédeket fogunk kapni a két főhős között, de talán a legodabiggyesztőbbet a 2×02-es rész vége felé, amikor tiszteletbeli látogatást tesz Graham-nél. Na ez az, amikor azt mondtam, a Hannibal felébredt a téli álomból, üdv a valóságban, visszatért a jelenkor legjobb pszicho-thrillerje.

Egy felemás kezdést könyvelhetem el, de ennél rosszabbat sose kapjunk. Nem tudom félretenni azt a minőséget, amit az első évad szállított. Kicsit azt éreztem a 2×01-nél, hogy eltunyult mindenki, kell nekik egy gyors újraalapozás, hogy ismét a lovak közé csaphassanak. A jó hírt viszonylag hamar szállítani tudták, mert a 2×02-re összekapták magukat – nem is kárhogyan. Annyit elárulhatok még, hiszen az első 4 perce felkerült a netre a 2×01-nek, hogy keményen in media res starttal találkozunk, majd ugrunk vissza az időbe. Ezzel egyfajta bogarat ültetnek el a fejünkbe, mert hirtelen mindenki azon kezd el kattogni, mikor fog egybeérni a kezdés története.

A kezdés tehát egy erős közepes, lesz ez még jobb is, oda kell tartogatni a kemény pontszámokat. Alapozásnak, visszahangoltatásnak ellenben nagyon korrekt volt az évadkezdés. Jó kis évad elé nézünk, nem kell aggódni.

Utószó: felhívnám a figyelmeteket, hogy az epizódcímeknek ismét lesz jelentősége, ugyanis egy-egy japán ínyencség nevét leplezi le.

This entry has a rating of 3

free web stats