Life on Mars U.S. – 1.00 – UnAired Pilot

 
Beküldte: tess 2008 June 26, 8:59-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Life on Mars (UK),Pilot témába.


Sokak az ABC nagy esélyesei közt látják a Life on Mars remaket, ami a 2008/09-es szezonban a csütörtöki napot foglalja majd el. Az eredeti sorozatról annyit kell tudni, hogy 2006. januárjában kezdte meg a pályafutását a BBC1-on, ahol le is húzott kemény 2 évadot, ami összesen 16 részt jelent. A guru hőskorszakában írtam anno a Pilotról, de már annyira nem emlékszem rá. Az viszont megmaradt, hogy kegyetlen hangulatos volt és persze angolosan durva. Na ezt a koncepciót fejelték meg odakint mégegyszer és szépen hoztak is belőle egy kötelező spin-off sorozatot az Ashes to Ashest.

A történet szerint Sam Tyler nyomozó egy gyilkos üldöz, de egy autóbaleset folytán a ’70-es években találja magát. Új személyazonosság, új kollegák és persze új esetek, de valami összekötő kapocs mégis van, csak még rá kell jönnie. És persze ott van az örökös vívódás, hogy most tényleg időt utaztunk, vagy csak az elménk játszik velünk. Kb. ennyi lenne a Life on Mars története, amit a remake készítője David E. Kelley szépen át is vett.

A creatori székben tehát egy nagyágyú, akinek a nevéz olyan sorozatok fűződnek, mint a Boston Legal, a The Wedding Bells, a Boston Public, a The Practice, az Ally McBeal vagy éppenséggel a Chicago Hope. Szóval nem semmi gyerekkel van dolgunk, de mégsem ment olyan könnyen ez a remake mint gondoltuk. Kezdjük mindjárt a nyers tényekkel, hogy a sorozat, amióta script szinten létezik csak szív. Ha jól emlékszem már egy éve tervben volt, de csak ugye a közelgő szezonra adták az áldást. Aztán ott van az állítólag oda, meg vissza vágott Pilot is, amiben szereplő cserét is eszközölnek. Arról meg már ne is szóljunk, hogy tuti a történethez is hozzányúlnak, mivel a jelenlegi verzió bő 50 perces. Na mi ez, ha nem folyamatos szivatás?

De még ha megérné teszem hozzá rögvest… mert sajna a U.S. verzió valahogy nem hozza azt a szintet, amit pár éve az angol kollegák felmutattak. A nyitány persze tökös, SWAT hegyek, meg kéró bevétel, alatt zúzda zene, aztán hirtelen vége mindennek. Hirtelen az egész átcsap egy erőtetett agymenésbe, amit vagy 10-szer megállít az ember ilyen-olyan indokok miatt. A legnagyobb probléma viszont mégsem ez, hanem a rettentően amatőr és felszínes megvalósítások. Ott van példának az a bizonyos baleset, ami hát barátok közt is szólva szar lett. Ilyen minimalista hülyeséget még a kezdő filmesek sem lőnek el, nem egy Kelley. Az eredeti verzióban ha jól emlékszem kőkemény akció és autós üldözés volt, csak úgy dagadt a cool factor, de itt. Hirtelen jön valami kocsi, azt elsodorja hősünket. Ennyi!

Szintén pocsék lett a környezet átültetése is. Itt is a minimalista jelleg és a felszínesség dominál. Egyszerűen nem képes átadni a kor feelingjét. Ennél még a Swingtown is retrosabb kérem. A zenei aláfestésekről meg ne is beszéljünk. Tudom UnAired Pilotot nézünk, de akkor is. De a biztosítékot mégsem ez vágta ki, hanem az a ratyi fossárgás szűrő, ami egyszerűen elcsúfítja az egészet. Kérdem én mióta volt szürke a ’70-es évek, amikor minden csak úgy úszott a giccsben? Kár is ragozni kérem, a tálaás jelen esetben szar lett és pont.

Sajnos a szereplőkről sem mondható el sokkal több. Jason O’Mara ugyanis még csak meg sem közelíti John Simm játékát. Először még csak-csak elmegy a gyerek, de ez a folyamatos “2007-ből jöttem” szöveg valahogy kiidegel. Egyfolytában siránkozik, meg halucinál, amitől nem csak ő, de mi nézők is begolyózunk. A legértelmesebb lépés az a bizonyos ugrás lett volna, de hát nem… Én pedig már képzeletben vagy 20-szor megadtam a kezdő lökést. A többi szereplő sem valami jaj de zseniális, szóval abszolút nem lepődök meg pár cserén. A legnagyobb csalódás viszont ezen a téren Philip Glenister hiánya volt. Az erdeti sorozat miatta volt cool, de itt? Colm Meaney annyira szarul játszik, hogy egyenesen ordítani tudtam volna. Az álszent keménykedő hülyegyerek keveredik benne a degenerációval. És ezt még úgy tálalják nekünk, mintha vicces lenne. Egyszerűen nevetséges!

A Pilot egyetlen értelmes része a finálé környéki szembesítés volt, de hát ezt nem lőném le. Tuti erre fognak épitkezni a folytatásban, ez lesz az átívelő szál. Meg amerikai sorozat lévén O’Mara lehet kavarni is fog Rachelle Lefevre-val. Ezt leszámítva viszont a rész egy kalap szar volt szó szerint. Nagy volt az akarás, amiből aztán semmi sem valósult meg. Vagy ha igen, akkor kegyetlen nagy a kultúrális hasadék a készítők és a befogadók közt, mivel én még éltető kritikát nem olvastam a remakeről. Szeptemberig van még idő, tehát tuti változni fog pár dolog, de ez akkor is gáz volt.

This entry has a rating of 1

free web stats