Vikings – Kezdett a 2. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2014 March 10, 0:03-kor a(z) Vikings témába.

Sokunk meglepődött a History Channel első sajátgyártású rendes sorozatán, a Vikings-en. A kezdés talán egy kicsit lassúcskára sikerül, viszont amit nyújtottak a készítők és a szereplők, az legendába illő. A tavalyi esztendő felfedezettje lett! Jól megírt karakterek, gondosan odafigyelt kultúra életre keltése. Minden adott volt a sikerhez, amit el is értek nála. Kinőtte magát a nagyokhoz, nincs mese, tud olyant mutatni, amit az HBO vagy az FX. Most nézzük meg, mit kaptunk így kezdésnek, hiszen eléggé drámaian fejeződött be.

A sztori ott folytatódik, ahol abbahagyták. Az epizód kezdésénél kapunk egy gyorstalpalót, ami segít a részletek felidézésében, hogyha netán valaki elfeledett volna bármit. Ezután jön az rész – rajongói szemmel – legkívánatosabb 15 perce, amikor egy eléggé látványos csatajelenetet kapunk, természetesen kis létszámú ütközetről van szó, mint az annak idején zajlott. Végezetül mindennek értelmet adnak, és eljutunk a rész második feléhez, ami a Vikings abszolút erősége: a drámaisághoz, a nyersséghez és a vikingekre illő viselkedéshez. Összességében: nem tettem le a hajam, viszont mégis mély nyomot hagyott bennem az évadkezdés. Jelzem: jó értelemben!

46 percében annyi minden történt, hogy ráhúzhatunk bármi rosszat a sorozatra, de azt nem, hogy elfecsérlik az időnket. Tartalmas a kezdés. Látszik, hogy az írók tisztában vannak a menettel: honnan-hova akarnak jutni, illetve milyen ütemben a későbbiekben. Ennek fényében zajlanak a cselekmények. Ezért is lepett meg a testvérharcnak a végső ítélete, amit akár egész idényre elhúzhattak volna, helyette az epizód felénél lezárták – teljesen okosan.

Továbbra is a nagyszerű alakítások azok, amik lenyűgöznek. Ott van Gustaf Skarsgård (Floki), aki sokszínű arcmimikájával, és okosabbnál okosabb döntéseivel az egyik kedvenc színészemmé vált tavaly. Katheryn Winnick-re (Lagertha) se lehet panaszkodni, mert az anya szerepét úgy hozza, hogy közben tűr, szeret és elgondolkodtatja az embert, miként képes ilyen életmódra. Nathan O’Toole (Bjorn) is hatalmas változáson ment keresztül. Simán beszól apjának, aki csak egy jót mosoly rajta vagy éppen fején rázza. Travis Fimmel (Ragnar) karakterénél érzem legjobban a széthullás, ami ráírt tényező, nem alakítási hiba. Már éreztették ezt velük az első szériában, azonban folytatják mindezt. Azt akarják, hogy legyen nekünk lelkiismeret furdalásunk helyette.

Némi spoileres gondolatsorral folytatnám a tovább mögött!

 

Ahogy számoltam cirka három átívelő történeti szállal kell számolni, talán néggyel. Nehéz behatárolni, melyeket tekintsem most különnek és melyeket egymáshoz kapcsolódónak.

(1) Ott van Aslaug terhes anya szerepében való feltűnése, aki eléggé szétcincálja a Lothbrok család összetartását. Lagertha férjének titka kiderült, viszont egy váratlan húzással akarták tovább rontani a nő szájízét, amire Ragnar rátett egy lapáttal azzal, amikor kihangsúlyozta, hogy manapság a poligámia teljesen elfogadott tény. Miért ne lehetne egy úrnak több neje, főleg ha jól megvannak. Ez a szál tulajdonképpen kettészedhető. Egyrészt AslaugRagnar közös jövőjére, másrészt Lagertha és Bjorn elvesztésére, akik elhagyták a falut.

(2) A második részt a megállapodás teszi ki, azaz a portyázás. Az epizód elejei harcnak a megállapodása. Minden vikingnek kell terület, ott van a távoli nyugat, ami felfedezetlen, hát meg kell hódítaniuk. Kérdés, hogy mindenki egyetért-e majd a kiosztással, nem lesz-e majd megint lázadás, mint azt láthattuk.

(3) Végezetül Rollo-ra kell terelnem a szót, mégis csak hátba szúrta (képletesen) testvérét. Sorsáról gyorsan ítélkeztek, viszont hogy mikor fog helyreállni a testvéri béke, az már egy másik kérdés. Tippre kitart az évadfeléig legalább.

Összességében továbbra is remekel a Vikings. Nem tettem le a kalapom a kezdéstől, de mégis megérintett, és ez a lényeg. Ha már gondolkodom valamin, az felkelti az érdeklődésem. Külön kihangsúlyoznám újra a tartalmasságot, hiszen elég sok mindent kaptunk a 2×01-ben. Jót és rosszat is egyaránt. Tetszik, hogy nem mindig a happy endre játszanak az írók, kicsit beintenek a nézők, had egye őket a penész. Abszolút elégedett vagyok. Most elteszem kicsit, hogy aztán 3 részt felhalmozva újra elővehessem és tovább isteníthessem.

This entry has a rating of 4

free web stats