Believe (2014) – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2014 March 20, 17:23-kor a(z) Believe,Pilot témába.

Megint úgy érzem (mint tavaly!), hogy az idény második felében kapjuk a jobb újoncokat. A Believe-nél a várós faktor teljesen közömbös volt. Csúsztattam is a premierjét, sőt, beletekerve (szoktam ilyent is csinálni!) fejben el is döntöttem, hogy ez se lesz nálam hosszú életű, aztán tegnapelőtt megnéztem és olyant éreztem, mint annak idején a Heroes-nál. A deja vu érzés kapott el, mint ha már ismertem volna a felállás, a karaktereket; mint ha fejben el lettek volna raktározva, hogy aztán a pilotnál levegye önmagát a(z emlékezet)polc(á)ról és meglepetést okozzon.

A történet nagyon egyszerű, a ráépülő átívelő szál pedig ugyanennyire bonyolult. Adott egy kislány, Bo (Johnny Squoyah), aki különleges képességekkel bír. Egyelőre – korából kiindulva – még ő se igazán tudja, hogy milyen erő lakozik ereiben, miket tud vele csinálni. Mint az ilyenkor lenni szokott, először az érzéseivel vált ki különféle környezeti ingert, ami egyfajta védelmi falként funkciónál. (Ha nem értitek, akkor se csüggedjetek, a spoilermentesség miatt ködösítek ennyire.)

Alapesetben ennyivel még nem lehet labdába rúgni, ezért társul kap egy védelmezőt, akit Tate (Jake McLaughlin) testesít meg. Egyetlen különlegessége, hogy éppen a kivégzését készítik elő a börtönben, ahol raboskodik. Állítása szerint valaki nagyon csúnyán felültette, de igazát sehogy se tudta bizonyítani, így a börtönbe látogató pap által felajánlott lehetőséget választja, ami nem más, mint mindenáron megvédeni a lányt – más különben egy rövidebb élet jut ki neki. Természetesen a Bo-t egy szervezetféleség szeretné megkaparintani, melynek lelkes és lelkiismeretes tagja egy nő, aki bevet mindent a küldetése teljesítéséért. Dióhéjban ennyi.

Nem indult erősen a pilot, viszont egész idő alatt nagyon összeszedettnek találtam. Akciójelenetből kaptunk szép számmal. (Jobban is lekötött, mint az Intelligence.) Tetszett az a készítői húzássorozat, amikor Tate-ről folyamatosan derülnek ki a készségei, mint pl.: nagyon jó az önvédelme, illetve a fegyverekkel is volt már szerencséje. Talán az egyik legmegindítóbb jelenet az, amikor a raktárépületben a kisasszony felsikolt és a madarak jönnek. Fel is kaptam a fejem, mert ennél a jelenetnél éreztem úgy, hogy oké: most támadt fel a Heroes.

Számtalanszor éreztem, hogy valamiféle kötődés van az egykori nagyágyúhoz. A helyszínek az egyik húzópontja a sorozatnak. Nagyon mozgalmas volt a pilot. Rengeteg helyen jártunk, nem sajnálták erre a pénzt. Változatosak is voltak, hiszen raktárépülttől a kórházon keresztül a híd alatti keresztező utakig mindent érintettek. Fotóvilága ehhez képest kicsit szerényes. Jó, nem okozott nehézséget lőni két screenshot-ot, de nincs annyi, mint a True Detective-ben.

Egyértelműen a karakterek lesznek a húzói. A kislányra megírt párbeszédek nagyon tetszettek. Ki kell még emelnem a színészek közül Sienna Guillory-t, aki pont olyan rosszlányt alakít, amilyent kell, és amilyent megkövetel a történet. Nem az a kegyetlen fajta, de feletteseinek mindent megtesz, bármit kérjenek tőle. Delroy Lindo-t, aki összehozza a két főhőst, valahogy nem éreztem húzókarakternek. Mindig kell egy „okos fekete” az ilyen történetekbe, valamint egy szép ázsiai (Jamie Chung), viszont ők inkább tágították a Believe éterét, mint sem szűkítették volna. (Értsd: nem sokat tettek hozzá, felesleges a jelenlétük mondhatni.)

Összesítve: a Believe többet hozott, mint amennyit vártam tőle. Kellemes meglepetés, még talán nézős is lesz hetibe. Az átívelő történet azt a csavart hozta, amit várni lehetett. Mindent megmagyaráz a párosítás. Némi negatívumot had írjak, ugyanis azért 5-7 percnyi holtsávot a 42 perc alatt összeszedett a sorozat. Főleg a végére értem mindezt, amikor sikerült a menekülés. Kicsit hosszúra sikerült az epizód zárása, látszott az, hogy nem akarnak elindítani egy újabb ügyet. Mellesleg a cliffhanger se döntött le a lábamról. Ettől függetlenül egy elég korrekt Heroes utódot kaptunk, abszolút ajánlani tudom ennyi alapján.

This entry has a rating of 4

free web stats