GuruTube kisszótár

Mire jó a GuruTube?

A GuruTube neve a külföldi YouTube videómegosztó-portálból ered. Elsődleges célunk, hogy a külföldön éppen premieren lévő sorozatok újdonsült előzeteseit (Promo), valamint kiszivárgott jeleneteit (Sneak Peek) egy helyre gyűjtsük, és ezáltal ne késsetek le semmiről. Továbbá ráhangolódnánk a magyar előzetesek összegyűjtésére, így aki nem mindennap ül tévé előtt 2-3 órát – mint én – az is megtudja nézni egy új sorozat előzetesét vagy éppen a már látott epizód soron következő részéjét.

Mi szól mellette még?

Minden bizonnyal jártatok már úgy, hogy egy régi kedvencről szerettetek volna megnézni valamit, viszont ennek a linkjét vagy törölték, vagy a kora miatt a betöltése egyenlő a tetű gyorsaságával. Nálunk mindegyik videót ugyan azzal a szélessávval nézheted végig.

Hogyan tudok értesülni az újdonságokról?

A főoldalon, két helyen találsz ajánlókat. Az egyik az első poszt/cikk alatt van, ahol a legfrissebb 10-est találjátok direkt linkkel ellátva; azaz rákattintasz, és a videónál kötsz ki. A másodikat a jobb oldali sávban találjátok közvetlenül a kereső alatt. Itt véletlenül jelennek meg az ajánlók a fennlévő anyagok közül , melyek szintén el lettek látva direkt linkkel.

Milyen kategóriák vannak?

Összesen hat különböző kategóriába történik a csoportosítás.

1) Promó: Magyarul előzetes. Ide kerülnek a különböző sorozatok, különböző részeihez kiadott előzetesek, amiből némi információt nyerhettek az epizód/sorozat tartalmából.

2) Teljes epizód: Eléggé magáért beszél. Meg lehet tekinteni a különböző részeket egészében. Ide főként szinkronizált anyagok kerülnek fel, míg az angol nyelvűeket a GURUTV-re helyezzük ki.

3) Sneak Peek: azaz jelenetek az egyes epizódokból. Amerikában nem csak előzetesekkel csalogatják a nézőket a képernyők elé, hanem egy-egy vicces kivágott jelentettel is, amit itt most nem kell szó szerint értelmezni. (Mármint, hogy csak a DVD-n lesz látható.)

4) Interjú: Ez az a kategória, amit kicsit elhanyagolunk, pedig nem kéne. Vannak sztárok, vannak kíváncsi riporterek sok kérdéssel. A többit tessék kikövetkeztetni.

5) Főcím: Általában minden sorozatnak van főcíme, avagy angolul Intro-ja. Ezen gyűjtőlink alatt ezeket találjátok meg.

6) Egyéb: Nincs kategórizálva.

Hogyan működik a keresés?

Nagyon egyszerű. A kategóriák mellett találtok egy mezőt, beleírva a „Keresés…” szóval. Ide kell beírnotok a megfelelő paramétereket. (Pl.: Heroes.) A keresés megkönnyebbítése érdekében itt is tag-gelést – képzeljünk el egy könyvjelzőt – használunk, ami annyit jelent, hogy nem szükséges a csatorna névnek a file nevében szerepelnie. (pl.: Heroes FOX.) Szóközzel – SPACE-szel – történik két tag elválasztása, így kérlek a ’+’ jelet ne használjátok. A szükséges paraméterek megadása után egy ENTER leütésével történik a kilistáztatás. További érdekességek:

  • Három betű minimális keresési alap. (Tehát kétbetűs szóval ne próbálkozzatok, mert kapjátok az elutasítást.)
  • A magyar előzetesek mellett általában ott szerepel a ’HUN’ szócska, így érdemes nem a sorozatnévre, hanem erre a szóra rákeresni, amivel szinte minimálisra csökkent a keresendő anyagok száma.
  • Többnyire ügyelünk a megfelelő formátumra, ami a következő: ’Sorozatnév’_-_’évad’x’epizódszám’_-_epizódcím_’(kategória)’ (pl.: Heroes – 1×01 – Pilot (Sneak Peek))
  • Több előzetes, illetve jelenetsor után számozás történik. (pl.: Sneak Peek 1, Sneak Peek 2, stb.)
  • A sorozat évadok premier részeinél, illetve az újoncoknál a ’Season’ és az évadot tűntetjük fel. (pl.: Heroes – Season 3.)

Miután megtörtént a kilistáztatás a ’Keresési eredmény: után zárójelben megjelenik a találatok száma, valamint ekkora az Összes menüpont kerül kiemelésre. Ha sorozatnevével kerestetek módotokban állnak a következő lehetőségek:

  • Tudtok keresni kizárólag kategóriákban. (Pl.: Ha csak a How I Met Your Mother előzeteseire vagytok kíváncsiak, akkor a Promo kategóriára kattintva ezeket listázza ki. Ha netán üres lenne, akkor a ’Nincs találat!’ szöveg jelenik meg. Ezenkívül a kategórián belüli találtok száma, szintén kiírásra kerül a ’Keresési eredmény:’ mellett.)
  • Módotokban áll különböző kilistáztatásra is, azaz lehet név szerint-, feltöltési idő szerint- és nézettség szerint növekvő, illetve csökkenő sorrendbe rendeznetek a találatokat. Viszont arra ügyeljetek, hogy mindez nem működik, ha nem sorozatnevet adtatok meg, hanem mondjuk csatornanevet.
  • Persze az egész állományt, azaz GuruTube tartalmát, rendezhetitek utóbbiak szerint kedvetekre.
Tudok én is feltölteni?

Nem! Csak az adminok és editor ranggal rendelkező felhasználók/bloggerek tudnak videóanyagot feltölteni, viszont e-mailben elküldhetitek az újdonságokat, amiket 1-2 órán belül fel is töltünk.

Van lehetőség a videókat más oldalra kilinkelni?

Természetesen van! Azért mi sem zárkózunk el a külvilág elől. Ha netán megtetszik az egyik videó, akkor nincs más dolgod, mint a videó alatt lévő ’Embedded link:’ melletti mezőből kimásolni a HTML-kódot és saját honlapod/blogod HTML részébe beilleszteni.


free web stats